ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ဖို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ကိုက္ညီေအာင္ ထိန္းသိမ္း ျပဳျပင္ၿပီး စားေသာက္ေနထိုင္ ၾကသူေတြ ရွိေပမယ့္ လူ႔ပတ္ဝန္းက်င္မွာရွိတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ပါဝင္ေနေတာ့ စားသံုးသူေတြအေနနဲ႔ အထူးသတိျပဳရမယ့္ အရာက အကိုင္းလမိုက္ (ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစရန္ လႈံေဆာ္ေပးေသာဓာတ္) ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူးၾကြပ္ေၾကာ္ ========== ဂ်ပန္လယ္ယာႏွင့္ သစ္ေတာအဖြဲ႕ရဲ႕ စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈအရ သုေတသန ေျမာက္ျမားစြာထဲက အာလူးၾကြပ္ေၾကာ္မွာ အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ အေျမာက္အျမား ပါဝင္ေနတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ =========== အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္မွာလည္း အကိုင္းလမိုက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္ေတြအရ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္မွာ ပါဝင္တဲ့ အကိုင္းလမိုက္ဟာ အာလူး အခ်ပ္ေၾကာ္ရဲ႕ ၁ ဒသမ ၅ ဆ ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အိမ္မွာေၾကာ္တဲ့ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ကလည္း စိတ္မခ်ရပါဘူး။ အိမ္မွာပဲ ေၾကာ္ေၾကာ္၊ ဆိုင္မွာပဲ ေၾကာ္ေၾကာ္ အကိုင္းလမိုက္ တိုင္းထြာရရွိတာခ်င္း အတူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အသင့္ေဖ်ာ္ေကာ္ဖီ ========== အသင့္ေဖ်ာ္ ေကာ္ဖီမစ္ထုပ္နဲ႔ ေလွာ္ၿပီးသား လက္ဖက္ေျခာက္ ေတြမွာ အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ အေျမာက္အျမား ေတြ႕ရွိ ႏိုင္တယ္။ ပိုင္ကိတ္(Pie Cake) ============ အသား သို႔မဟုတ္ အဆီကို အစာအျဖစ္ ထည့္ထားတယ္။ ၿပီးေတာ့ အေပၚက ဂ်ဳံမႈန္႔ဖံုးအုပ္ ထားတဲ့ ကိတ္မုန္႔ကိုပိုင္ လို႔ ေခၚတယ္။ ပိုင္ကိတ္ ျပဳလုပ္ရာမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို အပူခ်ိန္ျမင့္တဲ့ မီးဖိုမွာဖုတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ရပါတယ္။ အဲဒီမုန္႔ေတြမွာလည္း အာလူးေၾကာ္လို အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ ပါဝင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။ အကင္မ်ား ======= အသားငါးေတြ မပုပ္သိုးေအာင္ ခဲပတ္၊ ဆီလီနီယမ္ ပတ္ထားၿပီး အစားအစာေတြကို ကင္ျခင္း၊ မီးဖုတ္ျခင္းကလည္း အကိုင္းလမိုက္ဓာတ္ ပါဝင္လို႔ ကင္ဆာျဖစ္ေစ ပါတယ္။ ခဲဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္ တို႔ကလည္း ခဲဆိပ္သင့္ၿပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ငါးအစားမ်ားသလို အကင္စားတာ၊ အစိမ္း အခ်ဥ္ေဖာက္ၿပီး စားရာမွ အကိုင္းလမိုက္ ပါဝင္မႈမ်ားလို႔ အူမႀကီးကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ကြမ္းသီး၊ ေဆးမိႈမ်ား =========== ကြမ္းသီးနဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီး ေတြမွာလည္း အာဖာေတာက္ဆင္ (ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစသည့္မိႈ) လို႔ေခၚတဲ့ မိႈတစ္မ်ဳိး ေပါက္ပြားေနႏိုင္လို႔ မိႈမရွိတဲ့ ကြမ္းသီးနဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီးထြက္ ပစၥည္းေတြကို သံုးသင့္ပါတယ္။ ကြမ္းစားျခင္းနဲ႔ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကို လံုးဝ မလုပ္ရင္ေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါကေန ကင္းေဝးႏိုင္ပါတယ္။ ေျမပဲေလွာ္၊ ေျမပဲျပဳတ္ ============ ေျမပဲမွာ အာဖာေတာက္ဆင္ မိႈ ကပ္ၿငိပါဝင္ ေနလို႔ ေျမပဲလိတ္၊ ေျမပဲေလွာ္၊ ေျမပဲယိုနဲ႔ ႏွမ္းပ်စ္ယို တို႔စားရင္ အထူးသတိထား သင့္ပါတယ္။ အာဖာေတာက္ဆင္ က အသည္းေရာင္ျခင္း၊ အသည္းမွာ အမာရြတ္ ထင္ျခင္း၊ နာတာရွည္ အသည္းေရာင္ ေရာဂါ၊ အသည္းၾကြပ္ ျခင္းနဲ႔ အသည္းကင္ဆာအထိ အဆင့္ဆင့္ ေျပာင္းလဲ ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိႈမတက္တဲ့ ေျမပဲနဲ႔ ႏွမ္းကို စားသံုးသင့္ ပါတယ္။ Credit : ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂) / ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)